Автономната технология може да е твърде широко разпространена в днешния свят

...
Автономната технология може да е твърде широко разпространена в днешния свят
Коментари Харесай

AI машините могат да ни контролират и да вземат решения вместо нас

Автономната технология може да е прекомерно необятно публикувана в днешния свят и може да попречи на процеса ни на взимане на решения, предизвестяват специалисти.
Прочетете още
Голяма част от потребителите, които са употребявали AI под някаква форма, не отдават огромно значение на същността му: да вземем за пример са помолили Alexa (Amazon) да зададе таймер или да помолите Siri (Apple) да ревизира времето. В по-разширени настройки AI генерира код или пресмята комплицирани физични уравнения за учените.

Въпреки това, съгласно някои специалисти, тази необятно публикувана приложимост може да докара до унищожаване на технологията на способността ни да мислим независимо.

Мария Бритън, основен изпълнителен шеф на Trade Show Labs, казва пред The ​​Sun: „ Технологиите от ден на ден навлизат в съвсем всеки аспект от живота ни, от това по какъв начин поддържаме връзка с околните си, до това по какъв начин правим банкови транзакции до това по какъв начин учим и работим.

„ Нарастващата ни взаимозависимост от технологиите ни направи неспособни да вземаме решения без да имаме достъп до тях ".

„ Сега сме толкоз подвластни от технологиите, че те оформят държанието ни, както по нереални въпроси като вярвания и полезности, по този начин и по по-осезаеми аспекти като информационни привички. Пренебрегването на силата на технологиите в всекидневието ни би било невероятно в наши дни. “

Притесненията на Бритън се споделят от доста други механически специалисти, които считат, че технологиите диктуват решенията ни.

„ Трябва да подсигуряваме, че системите за изкуствен интелект се употребяват етично и че тяхното развиване не води до „ завладяване “ на човешките процеси на взимане на решения “, каза Гревен Карл Мануел от EmojiSprout.

„ Трябва също по този начин да не забравяме по какъв начин технологията може да диктува живота ни – посредством технологии за онлайн наблюдаване, да вземем за пример – и да предприемем стъпки за отбрана на поверителността на жителите, когато е належащо. “

Междувременно други специалисти, които признават, че технологиите оформят нашите решения, към момента избират да видят положителното в тях.

„ Имаме технология в дланта си, безусловно, и я използваме, с цел да вземаме ежедневни решения “, показва Уолтър Лаперт, създател и президент на Triad Drones. „ Технологията няма да си отиде и се вълнувам да видя по какъв начин ще продължи да напредва в бъдеще. “

По сходен метод Абдул Рахим, IT експерт, създател и основен изпълнителен шеф на Software Test Tips, акцентира: „ Технологиите ни разрешиха да използваме силата на данните и да подобрим вземането на решения, което ни разрешава да вземаме решения въз основа на разбори и трендове, а не на догадки или вътрешен глас. "

Все отново Рахим изтъкна опасенията около софтуерния прогрес, добавяйки, че „ това не е решение единствено по себе си “.

„ Както във всички аспекти на живота, технологията би трябвало да се употребява отговорно и с отчитане на евентуални клопки, като нарушавания на поверителността, манипулиране на данни и пристрастия на логаритмите “, означи Рахим.

Като цяло специалистите са склонни да възприемат гледната точка на Рахим, че технологията може да върви и в двете направления, когато става въпрос за подкрепяне или спънка на човечеството в дълготраен проект.

„ Технологии като изкуствения разсъдък имат потенциала да революционизират доста аспекти от живота ни, само че те също носят със себе си редица етични провокации “, безапелационен е Бен Тибитс, управляващ шеф на Broadband Deals.

Брандън Маки, съосновател и основен изпълнителен шеф на Pickleheads, повтори това мнение, като уточни пред The Sun: „ Мисля, че е значимо да запомните, че AI е просто инструмент и зависи от хората да дефинират по какъв начин се употребява ".
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР